Coniacul – cum să te delectezi cu o băutură aleasă

Coniacul – cum să te delectezi cu o băutură aleasă

2 feb. 2021 19:02:30

Coniacul: cum să te delectezi cu o băutură aleasă

Coniacul este o veche poveste de succes despre drumul de la o nevoie pragmatică spre una dintre cele mai rafinate licori ale timpurilor.

În acest articol vom naviga printre istoria coniacului, notele sale distinctive, precum și secretele de servire și descoperire a paletei de note aromatice. 

O scurtă lecție de istorie

Coniacul este produs exclusiv în regiunea Cogniac din sud-vestul Franței, cu o mare concentrație de distilerii de tradiție. Strugurii albi folosiți la fabricarea coniacului provin, de asemenea, numai din podgoriile acestor regiuni, căci solul și clima reprezintă factori decisivi pentru caracterul băuturii.

„Apa vieții”, așa cum este supranumit coniacul, are o istorie îndelungată. În secolul al XIII-lea, olandezii care cumpărau vin franțuzesc și îl transportau pe mare au început să-l distileze pentru a-i împiedica alterarea. Primul sortiment adevărat de coniac apare, însă, în 1549, în Franța.
Comerțul ia amploare odată cu taxa pe vin din 1636, iar în anii 1700, coniacul ajunge în toată Europa și în America de Nord.
În 1946, apare Le Bureau National Interprofessionel de Cognac, organizația care supraveghează cu strictețe respectarea regulilor de producție a coniacului și a standardelor sale de calitate.


Ce este și ce nu este un coniac

Coniacul este o băutură cu denumire de origine protejată, ceea ce inseamnă că numai coniacurile produse în regiunea Cognac pot purta această denumire. Cu alte cuvinte, un „coniac” din altă zonă sau din altă țară nu este de fapt un coniac autentic.

Poate te întrebi, cum rămâne cu brandy-ul (sau vinarsul), băutură obținută, de asemenea, prin distilarea vinului, cu trăsături asemănătoare coniacului? Ei bine, brandy-ul poate fi produs oriunde în lume, fără vreun fel de limitări geografice care să îi condiționeze denumirea. Un brandy poate fi produs și din alte sucuri de fructe fermentate, nu numai din struguri.
Brandy-ul este, de fapt, un termen-umbrelă pentru mai multe băuturi, inclusiv coniacul. Putem spune, deci, că un coniac este un brandy, însă reciproca nu este valabilă.
Apoi, între un brandy generic și un cognac există diferențe legate de procesul de distilare și maturare. Coniacul implică un proces complex și strict: două distilări care au loc în perioada 1 octombrie – 31 martie, urmate de un dublu proces de maturare, inițial în butoaie noi de stejar și ulterior în butoaie învechite.
Pe măsură ce te familiarizezi cu aceste băuturi, cu siguranță vei observa și diferențele de gust: coniacul are o aromă mai distinsă și mai subtilă decât alte brandy-uri.

Cum să alegi un coniac de calitate

Primul contact cu un coniac este eticheta, care ar trebui să te asigure de autenticitatea produsului.
Orice promisiune de gust este în zadar dacă băutura nu are proveniența nobilă Cognac.
Tot eticheta îți va oferi și informații despre gradul de maturitate a băuturii, despre care știm că este direct proporțională cu calitatea. Coniacurile sunt etichetate standardizat, astfel:

  • VS (Very Special) – un coniac cu o maturitate de 2 ani;
  • VSOP (Very Superior Old Pale) – un coniac cu o maturitate de minimum 4 ani;
  • XO (Extra Old) – un coniac cu o maturitate de minimum 6 ani.

Există și alte câteva clasificări intermediare pe care le-ai putea regăsi pe etichete, ca Vieux - un coniac situat între VSOP și XO sau Hors d'age, care se referă de obicei la un coniac învechit peste 20 de ani.

Cu cât coniacul este mai vechi, cu atât va căpăta o culoare mai intensă, mai multă corpolență, note accentuate de fructe și nuci și un final mai intens.

Dacă vrei să începi cu dreptul aventura ta într-ale coniacului sau ești deja un cunoscător și vrei să fii surprins, îți recomandăm sortimentele de cognac Reviseur - premiate de mai multe ori cu medalia de aur și titlul de „cel mai bun coniac din lume”.
Reviseur este produs integral pe domeniile Francis Abécassis, în inima podgoriei Petit Champagne - un terroir de renume. Viile întinse, privilegiate de poziția lor către soare și solurile calcaroase dau naștere unor vinuri aromatice, cu un potențial excelent de învechire, care sunt distilate în șarje mici, de doar 1600 litri pe an. Cognacul distilat aici are un caracter elegant și profund, cu note fructate și florale care se dezvăluie în etape.

Degustă ca un cunoscător

Coniacul are în jurul său un adevărat ritual de degustare – deloc complicat, însă esențial pentru o experiență ca la carte.

Prima regulă: coniacul nu se ține la frigider, pentru că temperaturile scăzute îi pot răpi din buchet.
Păstrează-l de preferință la temperatura camerei. Dacă vrei neapărat să-l răcești, poți adăuga câteva cuburi de gheață în pahar, deși această opțiune este uneori criticată de experți, pentru că diluează concentrația de alcool.
A doua regulă: un coniac cu ținută se savurează încet, fără grabă. Acordă-i și acordă-ți timp ca să te bucuri de tot ce are de oferit. Toarnă două degete, rotește paharul și adulmecă-i parfumul.
Soarbe-l cu înghițituri mici și „plimbă-l” prin gură, pentru a explora toate notele aromatice.
A treia regulă: bea coniacul din pahare speciale. Selectarea unor pahare dedicate coniacului nu este o chestiune de vanitate. Ca și în cazul altor băuturi fine, forma paharului influențează semnificativ felul în care se deschid aromele.
Deși paharele de tip balon sunt folosite frecvent, specialiștii recomandă servirea coniacului în pahare cu formă de lalea, cu o bază rotundă și un vârf mai îngust, care direcționează aroma către nas.
În cazul în care preferi să bei coniacul cu gheață, atunci îl poți turna și într-un pahar cilindric, cum este cel de whisky.

Cum asociezi coniacul la masă

Coniacul este consumat de obicei simplu, ca aperitiv, mai ales dacă vorbim de sortimentele vechi, robuste.
Coniacurile tinere sunt mai blânde și se pretează foarte bine și în cocktailuri răcoritoare, în combinații diverse (cu tonic, cola, ginger ale, citrice și ierburi aromatice – doar câteva idei).
Te sfătuim să nu te limitezi doar la a savura coniacul înainte de masă, ci să îndrăznești și un food pairing inspirat. Aromele coniacului se împletesc bine cu brânzeturile tari (precum parmezanul), brânzeturile cu mucegai (ca Roquefort), fructele uscate, ciupercile, carnea de vânat și fructele de mare.

Să te bucuri de un coniac bun este o plăcere care se cultivă. Te invităm să îți acorzi acest acest privilegiu – comandă din selecția ETA Store, cu livrare acasă.

Postat în NOI TENDINȚE De:
Stefan Parascanu

Acest site web utilizează Cookie-uri

Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de social media și pentru a analiza traficul nostru. De asemenea, împărtășim informații despre utilizarea site-ului nostru cu partenerii noștri de socializare, publicitate și analiză, care îl pot combina cu alte informații pe care le-ați furnizat-o sau pe care le-au colectat din utilizarea serviciilor lor. Sunteți de acord cu cookie-urile noastre dacă continuați să utilizați site-ul nostru web.

Mai multe detalii